Valgordel afstellen

Hoe kies ik de juiste maat haranas? Hoe stel ik een harnas goed af?

Wellicht kent u het wel; schurende beenlussen in het kruis of een afknellend gevoel...
De juiste afstelling van een valbeveiliging harnas is niet alleen essentieel voor de veiligheid maar zorgt ook voor meer comfort. Ook de juiste maat en het type harnas zijn belangrijk voor de comfort en veiligheid. 

We gaan in dit voorbeeld uit van een Petzl Avao Bod (crol) maar deze basis principes werken vaak ook bij andere harnassen. Zorg voor een juiste afstelling en de verbindingspunten op de juiste positie. Houd je echter ten alle tijden aan de richtlijnen van de fabrikant en raadpleeg indien nodig een professional.

1 - Afstelling van de heupband
De heupband word als eerste afgesteld tijdens het aantrekkenvan het harnas. Trek de banden strak genoeg aan om het harnas op het lichaam te fixeren. Trek de heupbanden aan, zorg dat het harnas gefixeerd is maar niet on-comfortabel/ te strak zit.

Heupband positie
De heupband dient gedragen te worden op heup hoogte, net boven de heupbotten.Positie latrale bevestigingspunten
De Laterale bevestigingspunten dienen ongeveer aan de voorkant van de heupbotten te worden gepositioneerd.

Positie Ventraal bevestigignspunt
Trek de beide gespen gelijkwaardig aan zodat het ventrale bevestigingspunt in het midden gepositioneerd word.

Voor valbeveiliging toepassingen op enkel het sternale of dorsale bevestigingspunt kan de heupband een klein beetje losser worden gedaan.

2 - Afstelling van de beenlussen
De afstelling van de beenlussen is belanrijk, tijdens een val word een groot gedeelte van de krachten namelijk door de beenlussen opgevangen. Bij een te losse afstelling van de beenlussen kan dit tijdens een val veel schade tussen de benen veroorzaken...
De beenlussen mogen ook niet te strak afgesteld worden, de gebruiker moet een platte hand onder de lus kunnen plaatsen. De afstelling van de beenlussen kan tevens effect hebben op de hoogte van het ventrale aanbindpunt. Hoe strakker de beenlussen des te lager het ventrale aanbindpunt.

3 - Schouderbanden afstellen
Hoe strak de schouderbanden afgesteld dienen te worden hangt af van gebruik en de werk situatie. Wanneer men hangend werk verricht of men een touw beklimt is het belangrijk dat de schouderbanden voldoende aangetroken zijn. Let op; stel de schouderbanden opnieuw af als je van een staande naar een hangende positie gaat.

Positie sternaal aanbindpunt
Het sternale aanbindpunt dient op borsthoogte te worden afgesteld. Tevens is het belangrijk dat de band van de Petzl top schouderbanden word bevestigd aan de webbing van het Ventrale aanbindpunt, en dus niet in het ventrale aanbindpunt zelf!

4 - Dorsaal aanbindpunt afstellen.
Het dorsale aanbindpunt dient tussen de schouderbladen te worden geplaatst.

Als basis regel; Als de aanbevolen afstelling niet leiden tot een comfortabel passend harnas dient u een andere maat harnas te proberen. Mocht dit nogsteeds het gewenste resultaat niet geven kunt u ook een combinatie van de Petzl Falcon en een Petzl Top Croll proberen. Deze beschikken over meer verstel ruimte.

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste harnas of de afstelling ervan? Wij helpen je graag!

Sorteer op

Advies nodig?

(085) 018 87 17

Ook via WhatsApp

Voordelen Ropetech.nl

- Deskundig advies
- A-kwaliteit producten
- Complete sets
- Geleverd met certificaat
- 30 dagen bedenktijd
- Petzl 3 jaar garantie
- Laagste prijs grarantie
*

   Gratis verzending
       vanaf €250,-

© 2016 - 2022 Veilig en Professioneel op Hoogte.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel