Karabiner keuze

Een karabiner is vaak de vitale link tussen onderdelen van je valbeveiliging of klim set. Je gebruikt karabiners voor vanalles en nog wat, en ze zijn er ook in alle soorten en maten. Soms zie je door alle karabiners het klimbos niet meer. Er komt vaak best wat kijken bij het uitkiezen van de juiste karabiner. En in de praktijk zien we nog wel eens dat men niet altijd de juiste keuze heeft gemaakt. In dit artikel gaan we daarom dieper in op de belangrijke kenmerken van diverse karabiners om je zo te helpen de juiste keuze te maken.

Materiaal
Om te beginnen is het materiaal van de carabiner belangrijk. Doorgaans word enkel staal en alluminium gebruikt. Staal heeft als nadelen dat het zwaar is en roest voor problemen kan zorgen maar daarintegen zijn stale karabiners wel slijtvaster. Het voordeel van alluminium carabiers is voornamelijk het gewicht, daarnaast heeft roest minimaal invloed op de carabiner. Het nadeel is dat een alluminium carabiner erg snel slijt als het bijvoorbeeld direct gebruikt word op een stalen leeflijn. Voor de sterkte van de carabiner maakt het materiaal vaak niet uit, dit is doorgaans gelijk. Voor materiaaldragende toepassingen komen we ook nog wel eens kunstof carabiners tegen zoal de Petzl Caritool.

Vorm van de Karabiner
De vorm van karabiners is essentieel, de vorm van de karabiner bepaald namelijk hoe hij belast mag worden. in sommige gevallen is de karabiner zelfs zo ontworpen dat hij uit zichzelf gebruik maakt van de meest ideale belastingsrichting. Daarnaast is de vorm van invloed op het gebruikers gemak en comfort maar ook de grote van de opening. 

De vorm is van invloed op:

  • De hoofdas sterkte
  • Gewichtsverdeling
  • Sluiting opening en capaciteit
  • Sterkte in bepaalde posities
  • Gebruiksgemak

In de afbeelding hieronder ziet u de diverse vormen maar ook de ideale belastingsrichting, doorgaans de lengte richting.

D vormOvaalPeer/HMSOffset DOmni directional Grote opening

Belasting van een Karabiner
De ene karabiner is sterker dan de andere, kijk daarom altijd naar de MBS, minimale breeksterkte, van een karabiner. Deze informatie is terug te vinden in de gebruikershandleiding maar staat ook altijd vermeld op de karabiner zelf. De belastbaarheid van de lengte as, een geopende karabiner en karabiner belast op de sluiting worden vermeld. Daarnaast heeft Rock Exotica ook de belastbaarheid van buitnenaf op de sluitng getest. Ondanks de kracht van een geopende karabier vaak word beschreven is het uiteraard niet de bedoeling een open karabiner te belasten. De minimale breeksterkte van een karabiner mag nooit worden overschreden! 


Hieronder een aantal voorbeelden hoe het niet moet:

De sluiting van een Karabiner
Karabiners zijn verkrijgbaar met verschillende sluitingen, onder te verdelen in handmatige sluitingen en automatsiche sluitingen. Iedere sluiting heeft zo weer zijn eigen voor en nadelen. Daarbij zien we tegenwoordig ook een aantal innovatieve premium sluitmechanisme zoals de Magnetron of Orca Lock. Overigens heeft niet iedere karabiner een sluiting, denk maar eens aan de karabiner aan je sleutelbos. Deze 'non locking karabiners', ook wel 'snappers' genoemd, zijn niet geschikt voor valbeveiliging maar ideaal voor de bevestiging van bijvoorbeeld de Petzl Podium etc..

Capaciteit van sluitingen
De sluiting is bijna altijd het meest zwakke gedeelte van een karabiner. De sterkte van een sluiting is vaak gespecificeerd in de gebruikershandleiding. Meestal word alleen de sterkte van de sluiting van binnenuit naar buiten gemeten. Sommige fabrikanten zoals Rock Exotica meten ook de sterkte van de karabiner van buitenaf naar binnen. In sommige gevallen zoals bij de Petzl Ring Open is de capaciteit van de sluitng gelijk als die van de rest van de connector. Vuistregel is dan ook de connector altijd in de hoofdas richting te belasten en de sluiting nooit te belasten. Zoek je een karabiner met sterke sluitng, kijk dan naar de Rock exotica karabiners.

Handmatige sluiting
Bij een karabiner met een handmatige sluiting dient de gebruiker de karabiner handmatig te vergrendelen. Een dergelijke sluiting is handig wanneer de karabiner enkel zo nu en dan geopend moet worden. Een karabiner met handmatige sluiting wordt tevens geadviseerd wanneer deze gebruikt wordt in een omgeving met veel vuil (zand, modder, et cetera). De kans op het verstopt raken van het sluitingsmechanisme is dan namelijk kleiner dan bij een karabiner met een automatische vergrendeling. Doorgaans zijn handmatige sluitingen vaak goedkoper dan automatische sluitingen. Echter bestaat er een groter risico op onbedoeld openen van de karabiner.

Semi vaste sluitingen
Semi vaste sluitingen zijn sluitingen die worden gebruikt om onderdelen te bevestigen die normaliter niet los hoeven. Het is een vorm van handmatige sluiting maar meestal is er gereedschap bij nodig om de sluiting te openen. voorbeelden van een semi vaste sluiting zijn een mallion rapid en Petzl Ring open. Dit soort sluitingen zijn ideaal om op te nemen in een reddingsset of om bijvoorbeeld cowtails aan je harnas te verbinden.

Automatische sluiting
Een karabiner met een automatische sluiting sluit geheel automatisch, een voordeel voor karabiners die vaak worden geopend en gesloten, zoals karabiners die bijvoorbeeld een zekerapparaat verbinden met de klimgordel. Ook bij biners die zich uit het zicht bevinden, zoals bij valbeveiliging achter op de rug, raden wij aan automatisch vergrendelende karabiners te gebruiken. Het risico op ongewenst losraken van een karabiner met automatische suiting is namelijk nihil.

Schroef karabiner
Schroef karabiner, door het draaien kan de karabiner geopend worden. Een vorm van handmatige sluiting die veel voorkomt.

Semi vaste sluiting malion rapid

Mallion Rapid, Snelsluiting, een semi vaste sluiting die doormiddel van een steeksleutel geopend en gesloten kan worden. Ondanks de naam werkt de sluiting vaak niet snel. Nadeel is ook dat er een stuk gereedschap voor nodig is.

Ring open

Ring Open, een semi vaste sluiting die doormiddel van een inbussleutel geopend kan worden. Door de ronde vorm kan deze connector 360 graden worden gebruikt.

Autolock karabiner

Auto-lock karabiner, een karabiner met automatische sluitng. Doordat de karabiner slechts een halve slag nodig heeft om geopend te worden word deze sluiting als relatief onveilig gezien. Het risico op onbedoeld openen is vrij groot.

Safety gate

Veiligheidssluiting, Deze sluiting word vaak toegepast bij grote connectors van bijvoorbeeld valbeveiliging. Door de achterkant in te drukken kan de connector geopend worden. Onbediend is de sluiting vergrendeld, een vorm van automatische sluiting dus.

Triact lock

Triact-Lock, een veilige automatische sluiting. Doordat er drie handelingen nodig zijn om de karabiner te openen word dit gezien als een veilig sluiting. De Kans dat deze sluiting onbedoeld opent is nihil. Daarnaast is de sluiting nog wel gebruiksvriendelijk. Dit is een veelgebruikte sluiting.

Ball lock

Petzl -Ball-Lock, een Ball-lock karabiner lijkt op een autolock karabiner al moet je bij deze karabiner een knopje indrukken voordat je de sluiting kan draaien en openen. Dit maakt deze sluitng een stuk veiliger. Nadeel is dat deze sluiting gevoellig is voor vuil en hierdoor de betrouwbaarheid afneemt.

Pin-Lock karabiner

Petzl - Pin-Lock, een automatische sluiting die enkel geopend kan worden doormiddel van een speciaal tooltje. De tool kan tevens in een handschoen worden geintergreerd. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker niet zomaar zijn karabiner los kan halen. Ideaal voor bijvoorbeeld een klimbos.

BlackDiamond Magnetron-Lock
Black Diamond - Magnetron lock, een magnetische automatische sluiting. Door beide zijde van de karabiner in te drukken is de karabiner te openen. 

Rock Exotica sluitingen
De product designers bij Rock Exotica weten als geen ander dat een karabiner per ongeluk wel eens op een verkeerde manier word belast. Daarom hebben ze de zwakste schakel van een karabiner onder handen genomen. Het resultaat; Een serie van oerdegelijke karabiners met een gebruiksvriendelijke maar sterke sluiting. De sluiting van de Rock Exotica karabiners is sterker dan die van de concurent en zelfs getest op krachten van buitenaf. Hierdoor is ook het risico op onbedoeld openen door een flinke kracht uitgesloten. De karabiners van Rock Exotia zijn verkrijgbaar in 3 varianten; Schroefsluiting, Auto-lock (triact-lock), en Orca-lock.
De orcalock is een innovateive sluiting die ontgrendeld kan worden en na een kleine pauzez kan worden geopend. Alle sluitingen werken erg gebruiksvriendelijk.

Karabiner accessoires
Om extra bescherming te bieden tegen onbedoeld openen of juist om eeen touw etc. op zijn plaats te houden in de karabiner zijn er diverse accessoires verkrijgbaar.
     

Karabiner onderhoud
Een karabiner kan het beste schoongemaakt worden met een borsteltje en stromend water. Verwijder vervolgens het water en indien nodig smeren met grafietpoeder of vloeibare was. Meer onderhoudstips vind je hier.

Na het lezen toch nog hulp nodig bij de juiste Karabiner keuze? Geen probleem wij helpen u graag de beste karabiner te kiezen.
Ropetech.nl is de Rock Exotica karabiner specialist.

Sorteer op

Advies nodig?

(085) 018 87 17

Ook via WhatsApp

Voordelen Ropetech.nl

- Deskundig advies
- A-kwaliteit producten
- Complete sets
- Geleverd met certificaat
- 30 dagen bedenktijd
- Petzl 3 jaar garantie
- Laagste prijs grarantie
*

   Gratis verzending
       vanaf €250,-

© 2016 - 2022 Veilig en Professioneel op Hoogte.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel