Voorkom vallend gereedschap

Vallende HamerWerken op hoogte brengt altijd het risico van vallen met zich mee. Maar niet alleen mensen kunnen vallen. Bouwmaterialen, gereedschappen, bouten, het kost maar een klein duwtje of stootje en een object kan wegglijden en naar beneden vallen.

Gereedschap laten vallen is op zijn minst onhandig. Maar een gereedschap van hoogte laten vallen, vormt een gevaar voor iedereen die beneden is. De impact van een vallend voorwerp kan fatale gevolgen hebben. Denk maar eens aan schade aan andere apparatuur of eigendommen, of nog erger, het verwonden of dodelijk verwonden van werknemers of derden.

Niemand wil degene zijn die het verprutst heeft en schade heeft veroorzaakt. Maar het laten vallen van gereedschap is niet alleen gevaarlijk voor werknemers beneden. Als mens hebben we een reflexmatige reactie om iets te vangen als we het laten vallen. Bij het werken op hoogte kan deze reflex ervoor zorgen dat iemand zijn evenwicht verliest en mogelijk direct achter zijn gereedschap aan valt.

Elimineer de gevaren van vallende voorwerpen
Veel landen hebben regels en voorschriften om vallende voorwerpen te voorkomen, waarbij werkgevers verantwoordelijk zijn voor het beheersen van de risico's van letsel als gevolg van een gevallen voorwerp. In veel gevallen voldoen de maatregelen echter niet of worden ze helemaal niet genomen.

Werken op hoogte betekent bijna automatisch werken met apparatuur, van een eenvoudige sleutel tot zwaarder elektrisch gereedschap zoals boormachines. Maar alles wat op hoogte wordt gebracht, kan een gevaar worden. Er is immers maar een moment van onwetendheid nodig om de greep op iets te verliezen en de zwaartekracht zijn werk te doen. En hoe hoger je bent, hoe harder de druppel. Wist u dat een klauwhamer van 2 kg die van een hoogte van 6 meter valt, ruwweg als een betonmixer kan inslaan? Of dat een bout van 220 gram die van 23 meter hoog is gevallen, aanvoelt als geraakt worden door een zak cement van 50 kg?

In beide gevallen zal een veiligheidshelm de drager niet voldoende beschermen tegen het vallende voorwerp. Er moeten dus andere maatregelen worden genomen om vallende voorwerpen in bedwang te houden of op te vangen. Vallende voorwerpen voorkomen is in dit geval de beste oplossing.

Veiligheidsmaatregelen
Het is belangrijk om bewust te zijn van vallende voorwerpen. De werkplek netjes opruimen en zorgen dat middelen niet kunnen vallen is een goed begin. Stapel materialen op een stevige vlakke ondergrond, zorg dat materialen en gereedschappen niet in de buurt van een rand liggen en gebruik kantplanken, zo voorkom je de meeste incidenten. 
Gebruik daarnaast bij valgevaar altijd gereedschapslijnen, hiermee kunnen gereedschappen veilig worden vastgemaakt aan een ankerpunt  of de persoon die ze gebruikt. Kun je echt niet voorkomen dat er iets valt? Zorg er dan voor dat ze tijdens hun val gestopt worden en geen schade kunnen aanrichten waar ze vallen. Daarbij kan gebruik worden geaakt vab vangnetten en afgezette gebieden. Dit heeft echter niet de voorkeur omdat objecten zelden recht naar beneden vallen.

Kosten van een gevallen gereedschap
Het per ongeluk laten vallen van apparatuur van een hoogte brengt twee grote gevaren met zich mee. Ten eerste valt het gereedschap naar beneden en heeft het de potentie om iets te raken, of erger nog, iemand. Gevallen voorwerpen zijn een van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen op de werkplek en verwondingen door gevallen gereedschap zijn vaak ernstig. Het tweede gevaar dat een gevallen gereedschap met zich meebrengt, zijn onze eigen reflexen. Als we iets laten vallen, hebben we de neiging om het op te vangen. Op hoogte kan dit een gevaarlijke reflex zijn waardoor je achter je gereedschap aan kunt vallen.
Een werknemer die een gereedschap of uitrustingsstuk laat vallen, zal dat artikel vaak moeten ophalen voordat hij weer aan zijn taak kan terugkeren. Maar gereedschappen vallen over het algemeen niet gemakkelijk, ze kunnen over lange afstanden vallen, op plaatsen waar ze niet kunnen worden opgehaald of zelfs in machines. Dus naast een negatieve impact op de productiviteit, kan het zijn dat gereedschappen moeten worden vervangen en schade veroorzaakt door de gevallen apparatuur moet worden gerepareerd.
Gevallen gereedschap kost geld, of het nu is omdat een vallende hamer een (nieuw) dakoppervlak heeft beschadigd of omdat het gereedschap een persoon in de schouder heeft geraakt.

Het beste wat u kunt doen, is voorkomen dat gereedschappen en apparatuur vallen, of ze tegenhouden wanneer ze uit de hand of gereedschapsriem van een werknemer glippen. Een goede manier om te voorkomen dat gereedschap valt, is het vastmaken van gereedschap en het installeren van kantplanken. Hoewel dit geen nieuw concept is, is er nog een hoop winst te behalen.


Tool-tethering
Een gereedschapslijn is een bevestigingspunt, bijvoorbeeld een D-ring, waarmee het gereedschap met een gereedschapskoord aan een ankerpunt kan worden vastgezet. Een ankerpunt kan een polsbandje, werkriem, harnas of onderdeel van de constructie zijn waaraan gewerkt wordt.

Denk voordat u met materiaal op hoogte gaat werken na over zaken zoals:
- Gebruikte gereedschappen
- Gewicht van de materialen
- Collectieve maatregelen (kantplanken etc).
- Bevestiging van gereedschap (antival lijnen etc.)
- Of middelen doorgegeven of gewisseld moeten worden.

Het vastzetten van gereedschap met lanyards en juist opbergen zal zijn vruchten afwerpen door schade aan apparatuur te elimineren, tijdverlies te verminderen en vooral verwondingen of dodelijke ongevallen te voorkomen.

Gereedschap bevestigd aan pols
Succesvolle gereedschapsveiligheid
Kennis, logisch denken en gezond verstand zijn de sleutelwoorden, ook als het gaat om tool tethering. Werknemers die de gevaren van valgevaar begrijpen, hun verantwoordelijkheid nemen en weten hoe ze hun veiligheidsuitrusting moeten gebruiken zullen zich eerder aan de veiligheidsregels houden. Daarom is training belangrijk voor een goede preventie. Naast een goede training, kunnen toolbox-gesprekken over vallende voorwerpen helpen om het onderwerp in gedachten te houden. Tot slot dienen werknemers rekening te houden met de mensen onder hen en de verantwoordelijkheid nemen om hen veilig te houden.

Onze partner Zero Drops kan u alles vertellen over gereedschapsborging. Meer informatie en het volledige assortiment aan valbeveiliging voor gereedschap kunt u vinden op ZeroDrops.nl

Advies nodig?

(085) 018 87 17

Ook via WhatsApp

Voordelen Ropetech.nl

- Deskundig advies
- A-kwaliteit producten
- Complete sets
- Geleverd met certificaat
- 30 dagen bedenktijd
- Petzl 3 jaar garantie
- Laagste prijs grarantie
*

   Gratis verzending
       vanaf €250,-

© 2016 - 2022 Veilig en Professioneel op Hoogte.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel